Merkregistratie

Merkbescherming begint met de registratie van uw merk. Hoe zorgt u ervoor dat uw merk ook daadwerkelijk van u blijft?

De eerste stap in dat proces is een goed advies krijgen over hoe u het merk registreert zodat het de beste bescherming krijgt. Wij kijken samen met u naar het merk en het bijbehorende businessplan. Op basis daarvan maken we een praktisch plan van aanpak waarbij de bescherming de ontwikkeling van uw merk volgt.

Wij hebben meer dan 25 jaar expertise en weten wat er komt kijken bij de registratie van een merk. Zo kunnen bijvoorbeeld de regels per land verschillen. Dankzij onze kennis en ervaring kunnen wij u een goed beeld geven van wat u kunt verwachten bij de registratie van een merk. We begeleiden u en regelen alles rondom de daadwerkelijke registratie. Wij registreren merken in de Benelux, Europees of wereldwijd met een internationale registratie.

Veelgestelde vragen

Een goed merk is onontbeerlijk om een product of dienst in de markt te zetten. Alles draait om de herkenbaarheid. In de praktijk kunnen dat woorden, logo’s, beelden, dessins, cijfers, letters, verpakkingen, vormen, maar bijvoorbeeld ook kleuren zijn. Er is vaak meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt.

Niet alles kan als merk worden geregistreerd. Een belangrijke voorwaarde is dat het merk onderscheidend vermogen heeft. Verder is het zaak om onnodige details te vermijden. Kijk ook naar de plannen op de langere termijn. Win vooraf advies in. We zijn eerlijk en geven het dan ook aan als het geen haalbare kaart is of geen toegevoegde waarde heeft.

De procedures verschillen per land, maar gemiddeld kan de volgende lijn worden aangehouden: het merk wordt ingediend, daarna volgt de beoordeling en vervolgens de publicatie. Vanaf de datum van publicatie geldt een termijn waarbinnen oppositie kan worden ingesteld tegen de registratie van het merk. Wanneer dit uitblijft, wordt het merk geregistreerd en is het geldig voor een periode van 10 jaar. Na 10 jaar kan de registratie vernieuwd worden.

Dit is afhankelijk van het land en of zich bijzondere omstandigheden voordoen zoals een oppositie. In de Benelux neemt de registratieprocedure gemiddeld 4 maanden in beslag. Voor de Europese Unie is dat ongeveer 5 maanden. De bescherming gaat overigens vanaf de datum van indiening in.

Registratie gaat per land. De Benelux en de Europese Unie worden als één gebied gezien. Daarnaast is er de mogelijkheid van een Internationale Registratie, waarbij het mogelijk is om in meer dan 80 aangesloten landen een registratie aan te vragen. Dit is kostentechnisch een aantrekkelijke oplossing in vergelijking tot nationale registraties.

U kunt het teken ® gebruiken om aan te geven dat het merk geregistreerd is. Hier gaat een preventieve werking vanuit en het maakt ook een professionele indruk. Het gebruik van de letters ™ heeft geen juridische status.

Omdat wij streven naar kwaliteit en niet naar kwantiteit. Wij deponeren merken met echte toegevoegde waarde voor de klant. Wij vertellen het eerlijke verhaal – en geven daar altijd een realistische inschatting van de kansen. Een dergelijke garantie dient niet deze ambitie.

Wij adviseren om altijd zelf eerst op internet te kijken. Dat kost niets en u heeft gelijk een eerste indruk. Kunt u het merk terugvinden en is er een raakvlak met uw plannen, dan kunt u zichzelf de vraag stellen of het niet beter is om hier al te stoppen en een andere optie te overwegen. Vergeet ook niet te controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is.

In de praktijk zien we regelmatig voorstellen voor beschrijvende merken voorbij komen. Dat wil zeggen dat het merk het product of de dienst beschrijft. Dat zijn merken, die vaak niet goed te beschermen zijn. Voorwaarde voor goede merkbescherming is dat een merk onderscheidend moet zijn, dus niet beschrijvend. Het is belangrijk om daar bij de keuze van een nieuw merk rekening mee te houden.

Merkbescherming in het buitenland kan per land afzonderlijk worden aangevraagd. Het is aantrekkelijk om gebruik te maken van de mogelijkheid om middels één aanvraag bescherming in meer landen te verkrijgen. Dit kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. Bijvoorbeeld een registratie in de EU en/of een Internationale registratie daar deze geldig is in meerder landen. Wij adviseren over de beste aanpak voor uw merk en kunnen in alle gevallen de bijpassende registratie uitvoeren.

Een EU-registratie geeft bescherming in alle 28 landen van de Europese Unie door middel van één aanvraag. Deze optie is financieel aantrekkelijk en de procedure gaat betrekkelijk snel. Neem contact met ons op om te kijken of dit een goede optie voor uw merk is.

Door één aanvraag kan bescherming worden verkregen in meer landen. Een basisregistratie in de Benelux of in de EU is een vereiste. Vervolgens kan een selectie worden gemaakt uit de landen die bij de Internationale registratie zijn aangesloten. Zo kan bijvoorbeeld bescherming worden aangevraagd in de Verenigde Staten, Australië en Japan. Klik hier voor meer informatie over de Internationale registratie. Bijkomend voordeel is dat landen ook later kunnen worden toegevoegd, zodat de bescherming gelijke tred houdt met de groei van uw merk

African Intellectual Property Organization (OAPI)
Albania
Algeria
Antigua and Barbuda
Armenia
Australia
Austria
Azerbaijan
Bahrain
Belarus
Benelux
Bhutan
Bosnia and Herzegovina
Botswana
Bulgaria
Cambodia
China
Colombia
Croatia
Cuba
Cyprus
Czech Republic
Democratic People’s Republic of Korea
Denmark
Egypt
Estonia
European Union
Finland
France
Gambia
Georgia
Germany
Ghana
Greece
Hungary
Iceland
India
Iran (Islamic Republic of)
Ireland
Israel
Italy
Japan
Kazakhstan
Kenya
Kyrgyzstan
Lao People’s Democratic Republic
Latvia
Lesotho
Liberia Liechtenstein
Lithuania
Madagascar
Mexico
Monaco
Mongolia
Montenegro
Morocco
Mozambique
Namibia
New Zealand
Norway
Oman
Philippines
Poland
Portugal
Republic of Korea
Republic of Moldova
Romania
Russian Federation
Rwanda
San Marino
Sao Tome and Principe
Serbia
Sierra Leone
Singapore
Slovakia
Slovenia
Spain
Sudan
Swaziland
Sweden
Switzerland
Syrian Arab Republic
Tajikistan
The former Yugoslav Republic of Macedonia
Tunisia
Turkey
Turkmenistan
Ukraine
United Kingdom
United States of America
Uzbekistan
Viet Nam
Zambia
Zimbabwe

Stappenplan merkregistratie

Door je merk te registreren in een merkenregister verzeker je je van het exclusieve recht op je merk-
of productnaam en bescherm je het tegen jongere overeenstemmende merken, handelsnamen en
domeinnamen. Ook mag je het ®teken voeren en sta je sterk als je actie wilt ondernemen als
anderen je merknaam gebruiken zonder jouw toestemming. Good to know: je kunt niet alleen merk-
of productnamen registreren in de Benelux, EU of de hele wereld. Ook een logo, audio- of video
effect of nieuw productontwerp kun je beschermen.

Eerste stap bij merkregistratie is de screening van het merkenregister van het gebied waar je actief bent of wilt worden. Daarbij kijken we of de merknaam of -namen die we van je gekregen hebben voorkomen in het merkenregister van de Benelux, dat van de Europese Unie of Internationaal. Deze stap is gratis en kun je aanvragen via de merkscan.

Je krijgt van ons een begrijpelijk advies of je je merk(en) zonder problemen kunt registreren. In ons advies nemen we ook je businessplan mee als je dat met ons hebt gedeeld. Ook hebben we gekeken of er semi-identieke merken ingeschreven staan in het register. Wij geven geen registratie-garantie omdat een dergelijk garantie het beste advies in de weg staat. De focus ligt bij een dergelijke garantie op registratie ongeacht de kwaliteit van die registratie. Wij staan voor een realistisch advies in begrijpelijke taal; als registratie geen haalbare kaart is of geen toegevoegde waarde heeft, geven we dat aan.

Als er geen serieuze bezwaren uit de screening komt, doen wij uitgebreid onderzoek. Hierbij controleren we of overeenstemmende merken mogelijk een bezwaar kunnen vormen voor het gebruik en de registratie van jouw merk. Ook bekijken we of de registratie tegen andere merken aanschurkt en of we van daaruit oppositie kunnen verwachten.

Heb je besloten ons advies op te volgen, dan dienen wij de merkaanvraag voor je in. Hoe dat precies werkt, verschilt per land. Maar globaal verloopt het proces in drie fase: je merk wordt ingediend, daarna volgt de beoordeling en vervolgens de publicatie.

Als het merkenregister vindt dat de merkaanvraag voldoet aan de formele vereisten, publiceert zij het zodat anderen de gelegenheid hebben bezwaar te maken tegen registratie van jouw merk. Vanaf de datum van publicatie geldt een termijn van doorgaans 2 tot 3 maanden waarbinnen oppositie kan worden ingesteld. Heeft niemand bezwaar? Dan wordt je merk geregistreerd en is 10 jaar lang beschermd.

Als de procedure is afgerond, sturen we je het bewijs dat je merk geregistreerd is. In de meeste gevallen krijg je van ons een digitaal certificaat als bewijs dat je merk voor 10 jaar veilig is. Al is er nog steeds een aantal registers dat een papieren certificaat verstrekt.

Met een merkregistratie verkrijg je een monopolie op een merk. Het merkenregister controleert niet zelf of er al vergelijkbare merken zijn geschreven. Er kan inbreuk worden gemaakt op jouw merk doordat een (overeenstemmend) merk, door een andere partij wordt aangevraagd in de registers. Hiervoor bestaat er merkbewaking. Hiermee krijg je van ons een bericht als een andere partij een identiek of overeenstemmend merk deponeert in de voor jouw relevante klassen. Naast deze constatering ontvang je van ons direct begrijpelijk advies over de ontstane situatie. Hierdoor kunnen we samen tijdig actie ondernemen en je merk beschermen, vaak zonder gerechtelijke procedures.

Ontmoet onze experts
  • “De mix van klanten, merken en merkenrecht vind ik al jaren een onweerstaanbare combinatie. Alle drie steeds in ontwikkeling, sneller en sneller, met de mondialisering en het internet als extra dimensies.”
    • Eric Bakker
    • Partner
    • Eric is mede-eigenaar van Bakker & Verkuijl en al meer dan 30 jaar specialist in merkbescherming met brede ervaring in EU- en internationale procedures. Hij is erkend BMM-gemachtigde.

    • Tel. 076 514 37 27
    • ebakker@bakkerverkuijl.nl
  • “Werken met merken blijft bijzonder voor mij. Het maakt me altijd een beetje trots als ik ‘mijn’ merken terugzie in het dagelijks leven, in de wetenschap dat ze goed geregistreerd zijn.”
    • Astrid Verkuijl
    • Partner
    • Astrid is oprichter en mede-eigenaar van Bakker & Verkuijl en al meer dan 25 jaar specialist in merk- en modelbescherming. Zij is erkend BMM-gemachtigde.

    • Tel. 076 514 37 27
    • averkuijl@bakkerverkuijl.nl
  • “Vanaf de eerste dag werk ik in dit vak met een enorme dosis enthousiasme en doe ik niets liever – en beter - dan klanten helpen met vraagstukken op het gebied van intellectueel eigendom.”

Is de bescherming van
uw merk op orde?

Zonder registratie heeft u geen merkrecht en wordt het lastig om actie te ondernemen tegen anderen die hetzelfde merk of een gelijkend merk gebruiken. Controleer of uw merkbescherming (nog) op orde is met de kosteloze merkscan.

    Vraag kosteloos de merkscan aan

    Met het drukken op verzenden geef ik toestemming om mijn persoonsgegevens te gebruiken om contact met mij op te nemen; het privacy statement is hierop van toepassing.

    Merkregistatie Cases
    Merkregistratie Nieuws