Better watch het Nationaal Keurmerk Letselschade!

Laatst bijgewerkt: 9 april 2024

Letselschade – In de Verenigde Staten worden regelmatige bizarre bedragen geëist – en soms betaald – aan slachtoffers van letselschade. Zo moest McDonalds 30 jaar geleden al eens 600.000 dollar betalen aan een dame die brandwonden opliep doordat ze (zelf) hete koffie knoeide. Kreeg de weduwe van een roker dik 23 miljard dollar van haar mans favoriete sigarettenmerk. En mocht Subway 20.000 dollar overhandigen aan een man die een 15 cm lang mes aantrof in zijn maaltijd. Broodje aap verhalen? Meestal niet. Maar misschien wel de reden dat steeds meer malafide partijen geld ruiken. En zonder de juiste papieren de markt opgaan als letselschadespecialist.

Ook in Nederland kunnen mensen die lichamelijke of psychische schade overhouden aan een verkeersongeluk, medische fout of bedrijfsongeval aankloppen bij een letselschadebureau of een advocaat. Die kunnen helpen de tegenpartij aansprakelijk te stellen, bewijs te verzamelen en een schadevergoeding te claimen. De vraag is alleen: hoe weet je dat je de juiste partij kiest? Aan de buitenkant – lees: op internet – zie je niet zomaar of een letselschadebureau goed is of niet.

Dubbel de pineut?

Om illegale praktijken te voorkomen en de kwetsbare mensen die al een keer schade hebben geleden te beschermen tegen malafide vertegenwoordigers, roept de branche van advocaten en letselspecialisten op om van letselschadespecialist een beschermd beroep te maken. Zij vindt het van de gekke dat iedereen, ook zonder enige opleiding of diploma, een letselschadebureau kan opstarten.

Geen onnodige ellende

Vooruitlopend op de beslissing die het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschijnlijk nog voor deze zomer neemt, heeft De Letselschade Raad het Nationaal Keurmerk Letselschade in het leven geroepen. Dit niet-verplichte keurmerk wordt inmiddels gevoerd door vrijwel alle zichzelf respecterende letselschadespecialisten. En garandeert hun cliënten een serieuze vertegenwoordiger die weet waar hij/zij het over heeft en die ook mag procederen bij de rechter. Waar slachtoffers geen percentage van het uitgekeerde geld hoeven af te dragen. En – zoals het hoort – naar de tuchtinstantie kunnen stappen mocht het toch nog fout gaan.

360 beschermd

Om niet alleen de slachtoffers van letselschade te beschermen, maar ook het Nationaal Keurmerk Letselschade zelf, klopte de Letselschaderaad aan bij Bakker&Verkuijl. Wij registreerden het keurmerk vervolgens keurig in de Benelux. Zie je dat dus op een website of in een folder van een letselschadebedrijf staan? Dan weet je zeker dat je een bonafide club kiest om je bij te staan. En je je geen onnodige extra ellende op je nek haalt. Meer weten over een keurmerk – en daarmee je klanten én business – beschermen? Onze merkgemachtigden hebben er de juiste papieren voor!