Lego wint slag in strijd om modelbescherming van hét bouwsteentje

Laatst bijgewerkt: 7 april 2021

Na een jarenlange strijd over de bescherming van de steentjes, is Lego nu opnieuw verwikkeld in een juridische procedure over de bescherming van een ander bouwsteentje.

In 2010 heeft Lego A/S een modelregistratie aangevraagd voor het hiernaast afgebeelde bouwsteentje. Delta Sport Handelskontor GmbH, een Duitse concurrent van Lego was het niet eens met het feit dat Lego de exclusieve rechten zou verkrijgen op dit model. In 2016 heeft Delta Sport een vordering tot nietigverklaring ingediend op grond dat het model uitsluitend technisch zou zijn bepaald en dat het design van het Lego-blokje, een langwerpige rechthoek met aan de bovenkant één rij van vier ronde punten, niet beschermd kan worden.

De divisie nietigheidsacties van het EUIPO (European Intellectual Property Office) heeft de vordering in eerste instantie afgewezen, omdat Delta Sport niet voldoende had aangetoond dat het model uitsluitend technisch zou zijn bepaald.

Delta Sport liet het daar niet bij zitten en ging in 2019 met succes in beroep.  De Kamer van Beroep van het EUIPO oordeelde dat het model wel uitsluitend wordt bepaald door de technische functie van het product, namelijk het stapelen van de stenen. Hierdoor werd het model nietig verklaard.

Lego ging in beroep tegen die uitspraak en kreeg onlangs gelijk. Het Gerecht van de EU oordeelde dat de Kamer van Beroep van het EUIPO niet met alle kenmerken van het blokje rekening heeft gehouden. De specifieke manier waarop de blokjes aan elkaar bevestigd worden is uniek en komt wel in aanmerking voor bescherming.

Delta Sport kan nog in hoger beroep tegen deze beslissing bij de hoogste instantie in de EU: het Europese Hof van Justitie. Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Heeft u vragen over de registratie van een model? Laat het ons weten.