Over smaak valt niet te twisten!

Laatst bijgewerkt: 15 november 2018

In de zaak tussen Levola (Heks’nkaas) en Smilde (Witte Wievenkaas) kwam de vraag naar voren of de smaak van een voedingsmiddel als een auteursrechtelijk beschermd werk kan worden aangemerkt? Het Europees Hof van Justitie heeft zich over deze prejudiciële vraag mogen buigen en heeft onlangs uitspraak gedaan.

In haar uitspraak komt het Europees Hof tot de conclusie dat de smaak van een voedingsmiddel niet als een auteursrechtelijk beschermd werk kan worden aangemerkt.

Ze komt tot dit besluit doordat de smaak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een schilderij of een film, niet voldoende nauwkeurig en objectief kan worden geïdentificeerd. Het vaststellen van de smaak van een voedingsmiddel berust namelijk op subjectieve en variabele smaakbeleving en smaakervaring. Een smaakbeleving en smaakervaring kan immers afhankelijk zijn van leeftijd, voorkeuren, eetgewoonten en de context waarin het product wordt geconsumeerd. Daarnaast is het op dit moment nog niet mogelijk om de smaak met behulp van technische middelen objectief en nauwkeurig te identificeren.

Nu het Europees Hof heeft geoordeeld dat de smaak niet auteursrechtelijk kan worden beschermd, gaat de claim van Levola dat zij eigenaar van de smaak zouden zijn niet meer op.

Lees hier de volledige uitspraak van het Europees Hof van Justitie.