Een Blokker om weer op te bouwen?
Laatst bijgewerkt: 22 mei 2025
Blokker. Een naam die voor velen synoniem is met pannen, plastic opbergboxen en schoonmaakdoekjes. In november 2024 viel, na een jarenlange strijd, het doek: de bekende winkelketen werd failliet verklaard. Toch blijkt het merk Blokker taaier dan gedacht. Terwijl de meeste winkels sloten, bleven de franchisenemers open. Inmiddels is er sprake van een doorstart. Wat betekent zo’n situatie juridisch voor het merk? En hoe belangrijk is merkbescherming in tijden van crisis?
Van faillissement naar doorstart
Na het faillissement van Mirage Retail Group, waar Blokker onder viel, verdween het bedrijf vrijwel volledig uit het straatbeeld. Toch hielden 42 franchisefilialen hun deuren open – zelfstandig, maar met dezelfde naam boven de gevel. Begin 2025 werd bekend dat een nieuwe partij het merk Blokker heeft overgenomen. Het gaat om een consortium, waarin Roland Palmer, de neef van Jaap Blokker, een belangrijke rol speelt. De keten komt daarmee weer in handen van de Blokker-familie. En hoewel er geen 400 winkels zullen terugkeren, is het merk nog niet uitgewist.
Wat gebeurt er met een merk bij faillissement?
Voor veel bedrijven is een sterk merk van grote waarde. En dat is precies waarom het merk Blokker werd ‘teruggekocht’. Wanneer een merk is geregistreerd, maakt het onderdeel uit van de activa van een bedrijf. Bij een faillissement kan de curator het merk verkopen aan een derde partij, wat hier dus is gebeurd. Maar, wie het merk koopt, koopt ook de rechten én verplichtingen die daaraan verbonden zijn. Denk aan bestaande licenties, afspraken met franchisenemers en eventuele merkconflicten.
Franchisenemers en merkgebruik
Franchisenemers zijn zelfstandige ondernemers die tegen betaling gebruik mogen maken van een merk en formule. In het geval van Blokker hadden 42 ondernemers een franchiseovereenkomst. Dankzij deze constructie konden zij openblijven, terwijl de Blokker-keten zelf failliet ging. Maar dat roept ook vragen op. Wie bepaalt straks wat zij mogen doen met het merk? En onder welke voorwaarden? Dit benadrukt het belang van heldere afspraken rond merkgebruik in franchiseovereenkomsten. Wat gebeurt er als het moederbedrijf verdwijnt, maar het merk blijft bestaan?
Merk als familie-erfenis
Opvallend is dat Blokker nu opnieuw in handen is van de familie. Daarmee krijgt het merk Blokker een tweede kans als familiebedrijf. Niet via een heropening van honderden winkels, maar via samenwerking met zelfstandige ondernemers binnen de KW Groep (Krachtige Winkeliers Groep). Blokker heeft opnieuw de kracht van familie achter zich, maar een sterke naam alléén is niet genoeg, die moet juridisch beschermd en strategisch ingezet worden.
De juridische les
Voor elk bedrijf, groot of klein, is bescherming essentieel om de waarde van een sterke merknaam te behouden. Of je nu een nieuwe winkel start of een oude keten doorstart, je merk moet juridisch goed zijn vastgelegd. En je moet weten wie wat mag, in welke situaties.
- Heb je een franchiseformule of meerdere partners? Zorg voor duidelijke afspraken over merkgebruik.
- Ben je van plan om je merknaam te verkopen of over te dragen? Denk na over de waarde en positie van je merk in je bedrijfsstructuur.
- Richt je merkstrategie toekomstbestendig in, ook voor het geval het even tegenzit.
De toekomst van Blokker is misschien nog onzeker, maar één ding is duidelijk: het merk leeft. En dat bewijst opnieuw de kracht van goede merkregistratie, familie-erfgoed en slimme franchising. Want ook na 129 jaar is de naam Blokker goud waard. Benieuwd hoe jouw merk er juridisch voorstaat? Laat je naam checken via onze gratis merkscan en voorkom verrassingen.