Onderscheidend vermogen, hoe zit dat ook alweer?

Laatst bijgewerkt: 20 april 2017

Onderscheidend vermogen, hoe zit dat ook alweer?

Het is reeds bekend dat een woordmerk over voldoende onderscheidend vermogen moet beschikken om het als merk te kunnen registeren. Wanneer dit niet het geval is, zal het woordmerk worden geweigerd. Een onderscheidend merk zal ook beter in staat zijn de waren en diensten te onderscheiden van die van anderen en dit biedt uiteindelijk een veel bredere bescherming.

Naast woordmerken is het ook voor separate beeldmerken van belang dat het beeldmerk ook voldoende onderscheidend vermogen beschikt. Onlangs werd door Anta (China) Co. Ltd het volgende beeldmerk voor de Europese Unie aangevraagd voor klasse 18 (lederwaren), 25 (kleding) en 28 (sportartikelen).

De aanvraag van het beeldmerk werd echter voor alle klassen door het EU bureau geweigerd, vanwege een gebrek aan onderscheidend vermogen. Het betrof volgens het bureau een “zeer simpel, niet onderscheidend figuratief element” . Bovendien zal het relevante publiek geen hoge mate van oplettendheid hebben. De deposant tekende beroep aan tegen deze beslissing, maar dit werd afgewezen. Hierna is de zaak beoordeeld door het Gerecht Europese Unie, maar ook het Gerecht deelde het standpunt van het EU bureau.

Conclusie: het merk zal worden geweigerd.

Wanneer u een beeldmerk wilt gaan gebruiken en registreren, wees er dan alert op dat het beeldmerk voldoende onderscheidend is en win vooraf advies in over de haalbaarheid van het merk!