Normaal gebruik van je merk – de houdbaarheid en het onderhoud van je merkregistratie
Laatst bijgewerkt: 21 augustus 2020
Een merkregistratie geeft het alleenrecht op het gebruik van je merk. Belangrijk bijkomend voordeel van een merkregistratie is dat deze onbeperkt met 10 jaar kan worden verlengd. Voorwaarde is echter wel dat je jouw merk daadwerkelijk voor de ingeschreven diensten of producten gebruikt en het niet op de plank laat liggen. De gebruiksverplichting is in het leven geroepen om onterechte monopolies tegen te gaan.
Vijf jaar na registratie
In de meeste landen, bijvoorbeeld in de Benelux en de EU, begint de gebruikstermijn te lopen vanaf vijf jaar na de registratiedatum. De wetgeving houdt hierbij rekening met een opstartperiode waarin een bedrijf of product de kans krijgt om het nieuwe merk te ontwikkelen en in de markt te zetten. Heb je ten tijde van de registratie plannen om het merk binnen vijf jaar ook voor andere diensten en producten te gaan gebruiken? Dan is het verstandig om deze bij de registratie gelijk mee te nemen. Let hierbij op, dat ingeval van een conflict en als de registratie ouder is dan vijf jaar, de andere partij om bewijs van (normaal) gebruik kan vragen.
Normaal gebruik
Normaal gebruik wil zeggen dat je het merk gebruikt zoals het in de merkenregisters is ingeschreven én dat je het gebruikt voor de producten en diensten waarvoor het is geregistreerd. Zeker bij logo’s kan dit in de praktijk weleens problemen opleveren. Logo’s worden regelmatig in een nieuw jasje gestoken met als gevolg dat ze kunnen gaan afwijken van het ingeschreven logo. Bij woordmerken doet dit probleem zich meestal niet voor. Overweeg je een nieuw logo, check dan eerst of je huidige registratie nog volstaat.
Bewijslast
Als een andere partij om bewijs van normaal gebruik vraagt, dien je dit gebruik voor de relevante vijf opeenvolgende jaren te kunnen aantonen. Dit kun je bewijzen aan de hand van omzetcijfers, facturen, advertenties, reclamefolders, brochures, social media berichten, etc. Wanneer je geen of onvoldoende bewijs aanlevert, loop je het risico dat je merkregistratie onderuit wordt gehaald. Dit kun je voorkomen door bewijsmateriaal te verzamelen en te archiveren. Zo ben je ingeval van een conflict altijd voorbereid en kun je het gebruik van je merk zonder al teveel moeite aantonen.
Vragen of advies?
Ben je benieuwd of er op je merkregistratie een gebruiksverplichting rust of wil je gewoonweg checken of je merkregistratie nog up-to-date is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.