Wat gebeurt er met merkaanvragen voor CORONA en COVID?
Laatst bijgewerkt: 7 april 2020
Sinds de verspreiding van het COVID-19 virus een aanvang heeft genomen, zijn verschillende aanvragen ingediend voor de registratie van de merken COVID en CORONA. Zo hebben het Benelux- en Europees merkenbureau in de afgelopen weken aanvragen voor de merken COVID MASK, CORONA MASK, MEDICOVID en CORONA THERAPEUTICS voorbij zien komen en ook aanvragen voor CORONATION, ANTICORONA, I WILL SURVIVE COVID 19 CRISIS en AFTER CORONA PARTY.
Het inspelen op grote nieuwsgebeurtenissen met aanvragen voor merkregistraties is geen nieuw fenomeen. Dit type merkaanvragen is van alle dag. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van de Euro en nu de Brexit, maar ook bekende personen en sportprestaties, zoals het winnen van Olympisch goud door Epke Zonderland in 2012 in Londen en de WK-goals van Mbappé in 2018.
De aanvragers van dit soort merkregistraties staan uiteindelijk vaak met lege handen. De merkaanvragen voor namen van bekende personen, die zonder toestemming zijn verricht, kunnen met succes worden aangevochten. Epke Zonderland is hier een goed voorbeeld van. Verder moeten merken aan bepaalde eisen voldoen. Zo mag een merk niet beschrijvend zijn. Bij gebeurtenissen, die groot in het nieuws komen, zoals nu met het Coronavirus, geldt dat het om een beschrijvende naam gaat, die iedereen gewoon moet kunnen gebruiken. Daarnaast kunnen merken, die naar het coronavirus verwijzen in strijd zijn met de openbare orde en/of goede zeden. Denk bijvoorbeeld aan “schijt aan Corona parties”.
Het Benelux Merkenbureau heeft daarom onlangs gewaarschuwd dat men bij het aanvragen van dit soort merken rekening moet houden met een weigering.
Heb je zelf een merk dat je wilt laten registreren en ben je benieuwd of dit merk aan de eisen voldoet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vul onze gratis merkscan in.